Vi er alle verdensborgere. Vi bor på kloden, bruger materiale fra kloden og næsten alt det vi lærer, kommer oprindelig, som eksempler og forbilleder, fra naturen. For tiden ønsker flere og flere tage godt hånd om denne klode – ja, endog fungere som klodens talerør.

En del af verdens forskere er begyndt at tale om jordkloden som en levende organisme, selvom en del kriterier for levende organismer endnu ikke helt kan bevises. Der findes også en del spirituelt orienterede mennesker, der mener at alt liv er opbygget af levende organismer, der lever inde i andre organismer og selv er en del af en større organism. Hvis man prøver den tanke, kunne måske menneskeheden være jordklodens hjerneceller, vandet være klodens blodomløb, jorden og planterne en del af klodens ernærings- og fordøjelsesorganer. Ja, man svimler af tanken!

Det vi godt kan se er, at det vi gør i forhold til udstødningsgasser, produktion af farlige kemiske substanser og skadelige udslip påvirker kvaliteten på vandet vi drikker, maden vi spiser og luften vi indånder.  Som en del af jordklodens dyrearter (sammen med alle andre dyr) er vi fuldstændig afhængig af disse tre – det er altafgørende for overlevelsen. Så, hvad med at tage dette alvorligt, og virkelig begynde at arbejde for vores levemuligheder på jorden? 

For tiden taler man mest om CO2-udslip, isens afsmeltning ved polerne, klimaforandringer osv. og det er også godt. Men, hvad med alle de giftige substanser som mennesket har fundet på, at bruge til alt: mad, tøj, maling, husbyggeri – listen er uendelig. Vi kan ikke glemme disse ting, så CO2-udslippet tager over det hele! De hænger selvfølgelig også sammen. Udslippene befordrer ikke kun CO2-udslip, men også udslip af mange andre substanser. Lad os arbejde på, at huske andre på, at det ikke kun er CO2 som er faren. Der er mange flere ting at tage fat i!

Mennesker i en subkultur kan arbejde på mange måder: ved at arbejde politisk og ved at være i kontakt, for tiden mest via Facebook eller andre sociale medier og netværk, kan vi styrke hinanden i hverdagens udfordringer og valg. At undersøge indholdet i varer, ved at give hinanden tip om gode og bæredygtige alternativer, ved at vælge økologi frem for konventionelt dyrket mad osv. Til sidst kan vi gøre som pigen på billedet. Gå ud i naturen, kravle ned i det grønne, nyde alt og hente livskraft fra Moder Jord.