Du kan omdanne eller reparere ting, du kan bygge eller skabe ting du aldrig før har gjort. Uden støtte fra kyndige folk eller certificerede eksperter. I forskning har man beskrevet gør-det-selv som en facon, hvor ”mennesker bruger råmaterialer eller halvfabrikat til at skabe, ændre eller ombygge materielle ejendele”. Også dem, der kommer fra naturen eller fødevarer som et menneske har dyrket. Man kan begynde at Do-It-Youself grundet mange forskellige argumenter, f.eks. at det er svært at finde lige præcis det, som man gerne vil have. Det kan også være et spørgsmål om økonomi – at sy sin egen kjole kan blive langt billigere end at købe den samme. Men kvaliteten kan også blive bedre og pasformen. Adfærden kan også give fordele i fællesskab, f.eks. kan det give en tydelig identitet og give pointer både i forhold til craftsmanship, kunnen, status og i behovet for at være helt unik.

Man har brugt ”gør-det-selv” som et udtryk helt fra 1912, mest i forhold til at bygge boliger og at vedligeholde hus og byggerier. Selve udtrykket fandtes og blev brugt i 50´erne, i hvert fald i England, hvor folk påbegyndte bolig udbedringer og andre små tiltag inden for husbyggerier. Dette gav både mere penge til overs, skabte en meningsfuld fritid og dannede fællesskab.

For tiden bruges udtrykket ”Do It Yourself” en hel del på nettet. Her møder mennesker hinanden, de inspirerer hinanden og optager deres aktiviteter med smartphone, som hele verden derefter kan beskue og få gavn af. Aktiviteterne vokser i omfang og nu kan en bred vifte emner ses på nettet. Alverdens mennesker kan danne en venneklub inden for hvert et fag. Dette vokser stadig og de gamle tiders byfællesskab er nu vokset til et globalt fænomen. Du kan dele ideer, design, metoder, teknikker og færdige projekter med andre.

Måske er DIY en reaktion på det teknologiske samfund vi lever i. Måske er også den tiltagende faglige specialisering en grund til at fænomenet vokser. Vi ønsker noget mere af livet, end at holde os til kun én ting. Men også det store gab mellem fattige og rige, mellem dem med store ressourcer og små. DIY gør, at vi danner mødepladser, vi opmuntrer hinanden, vi lærer af hinanden og vi underminerer på den måde kapitaldiktaturet, der styrer verdens alle markedspladser med jernhånd. DIY opbygger et holistisk engagement, som verden har godt af. Selvforsyning fremmer miljøet og klimaet og mange ville have det meget bedre, hvis de blev uafhængige af mange virksomheders dyre produkter.