I disse tider, hvor CO2-udslip bliver diskuteret overalt, har atomkraften kommet i forgrunden igen. Lidt mindre CO2, så er alt tilsyneladende godt. Men os på Blackmarket siger nej tak! Vi ønsker at bevirke mere bevidste valg, som ikke forenkler udfordringer og problemer på den måde, som bliver gjort i dag. Problemerne med opbevaringen af affaldet fra atomkraftværkerne er endnu ikke løst. Blackmarket har en uafbrudt og stabil holdning til dette: Alt vi bruger skal kunne indgå i naturlige kredsløb. Ingen stoffer skal bruges, som ikke kan nedbrydes og omvandles enkelt og normalt i naturen.
Næsten alle partier har været nysgerrige over, hvad atomkraften mon kunne give Danmark og verden. I valgkampen 2022 sagde 46 % af danskerne, at de ønskede atomkraft i Danmark. 39 % var imod, men vi køber alligevel el fra atomkraftværker i Tyskland og Frankrig hvert år. ”Heldigvis” sker der et temmelig stort udslip af CO2 fra de nuværende atomkraftværker, så det er faktisk ikke en god idé at bruge dem mht. den globale opvarmning.
Lokalt produceret el – men ikke i form af små atomkraftværker!
To danske firmaer prøver at udvikle reaktorer, hvor man bruger uran eller thorium sammen med smeltet salt. De er ikke så effektive, men kan også bygges i mindre størrelser. Derfor er der tale om, at disse reaktorer ville kunne produceres af eksperter et sted, og derefter transporteres hen et andet sted. De påstår, at dette ville skabe en sikrere teknik og trygge forhold de steder, hvor de bliver samlet og bygget.Og ja, de er helt klart, og kan stadig blive, mere sikre end de gamle atomkraftværker i Øst, som f.eks. kraftværket i Tjernobyl 1986, der skabte massive radioaktive udslip, som stadig plager befolkningen i området.
Foruden den kendsgerning, at det ville tage 10-15 år, før Danmark kunne få et atomkraftværk op at stå, så har vi ingen mulighed for selv at tage hånd om affaldet. Det vil stadig opbevares i mindst 100 000 år, inden det er ufarligt for mennesker. Nogle mener at dette er alt for kort tid, da halveringstiden for uran er 4,5 milliarder år. Så ja, vi istemmer det gamle slagord: Atomkraft – nej tak!